A kishte shqiptar në Kosovë para ardhjes së turkut?

22:54 / E enjte, 22 Mars 2018

 

A kishte shqiptar në Kosovë para ardhjes së turkut?

Nga Fahri Xharra

Shumë qesharake, kjo pyetje por ia vlen të merresh me dhe tek e fundit t`a dimë të vërtetën tonë aq të kontestuar nga vet ne. Ishim apo jo këndej pari para ardhjes së turkut ?

Viti i kaluar ishte plotë mohime dhe vetëmohime shqiptare si nga ana e serbëve po ashtu nga ana e shqiptarëve mysliman, prijësve fetar mysliman ‘ bile edhe nga një e përditshme serioze e Kosovës.

“Deri në Betejën e Kosovës, 1389, në Kosovë ishin vetëm 3 % shqiptar thoshin hoxhallarët ; pastaj na dole në skenë “studimet” antishqiptare të “ krye-izdajicës “ Hasan Kaleshi i cili në një konferencë në Stamboll, 1972, paska ligjëruar dhe “bindur” botën se deri në atë betejë (1389 ) paska pasur vetëm një % shqiptar . Me “ndihmën “ e turkut atëherë qenka rritur numri i jonë ( fatkeqësisht ) dhe ia paske zënë vendin dikujt tjetër.

Unë e dija që këta janë duke e bërë këtë propagandë qëllim keqe të inspiruar dhe të shtirë nga dikush . Por kush ishin ata që e kishin thënë ?

Hulumtimi në biblioteka nuk është “ gjynaf “ dhe e gjeta një “ margaritar “ të shpifjeve, mashtrimeve dhe mohimeve më të pa fytyra serbe . Serbët po, por shqiptarët pse po ?

Sot do te flasim pak për këtë libër “ Jovan N. Tomiç “Arnautet në Serbinë e vjetër dhe në Sanxhak”, 1913, Beograd (Јован H. Томић О АРНАУТИМА у старој Србији и Санџаку 1913. )

Në parathënje shkruhet “ Në letrën e botuar të gazetës “Temps” të 3 Janarit 1913 z. Dr.Gergur Jakshiq në mënyrë të mrekullueshme është e paraqitur shpërndarja e shqiptarëve jashtë kufijve të Shqipërisë; nëpër Sanxhakun e Novi pazarit, Fushat e Kosovës, në Serbinë e vjetër dhe nëpër Maqedoni. Zgjerimi i shqiptarëve jashtë kufijve të Shqipërisë nuk është e sotme. ….por më së shumti ne ve serbëve na intereson : pse u rrit roli i shqiptarëve nën perandorinë otomane, roli i tyre në çkombëtarizimin dhe muslimanizimin me dhunë të serbëve ; si erdhi deri tek shqiptarizimi i viseve krejtësisht serbe si dhe në çfarë konteksti qëndron muhamedanizimi dhe shqiptarizmi i serbëve në ato toka .

Përgjigjen serbëve le t`iu japin “serbët “ e rinj të Kosovës

Libri i Jovan N. Tomiçit është i ndarë në kapituj

“-Momentet kryesore të muslimanizimit dhe shqiptarizimit të serbëve në Prizren, në Metohi ( Dukagjin fxh) dhe Kosovë

-Muslimanizimi i serbëve katolik në Kosovë

– Muslimanizimi i serbëve ortodoks pas 1630-1656 -tës

– Muslimanizmi dhe shqiptarizimi i serbëve ortodoks pas 1688-1690 -tës

– Levizja serbe e vitit 1737 edhe më shumë e shpejton muslimanizimin dhe shqiptarizimin e serbëve ortodoks

(-ГЛАВНИ МОМЕНТИ МУХАМЕДАНИЗИРАЊА И АРНАУЋЕЊА СРБА У ПРИЗРЕНУ, У МЕТОХИЈИ И НА КОСОВУ

-МУХАМЕДАНИЗИРАЊЕ КАТОЛИЧКИХ СРБА НА КОСОВУ, У МЕТОХИЈИ И У ПРИЗРЕНУ

– МУХАМЕДАНИЗИРАЊЕ ПРАВОСЛАВНИХ СРБА ПОСЛЕ НЕУСПЕЛИХ ПОКУШАЈА ПОКРЕТА 1630–1656 ГОД.

-МУХАМЕДАНИЗИРАЊЕ И АРНАУЋЕЊЕ ПРАВОСЛАВНИХ СРБА ПОСЛЕ ПОКРЕТА 1688–1690 ГОД.

-ПОКРЕТ СРБА 1737 ГОД. ЈОШ ВИШЕ УБРЗАВА МУХАМЕДАНИЗИРАЊЕ И АРНАУЋЕЊЕ ПРАВОСЛАВНИХ СРБА )

Kësaj radhe desha të iu bëj vetëm me dije se librat serbe , nga të cilat antishqiptarët shqiptar po lexojnë dhe po na fëlliqin të menduarit e drejtë janë dhe mund te gjendet lehtë;por vetëm e vërteta shqiptare ashtu si është nuk gjendet tek ata.

Kurse librat e propozuar më poshtë po iu lë juve e sidomos atyre që nuk i binden të vertets sonë, por pështjellimeve të serbëve dhe turqve :

“-H. Kaleši, O seobama Srba sa Kosova krajem XVII i početkom XVIII veka, etničkim promenama i nekim drugim pitanjima iz istorije Kosova. Obeležja VI/4 (1976) 193-216, posebno na str. 194-199.

-J. Hadži-Vasiljević, Arban. liga, 1-2, 11-14. Hadži-Vasiljević navodi argumentaciju tadašnjeg načelnika Vrhovne komande, koji je isticao kako neće i nikako ne želi “da Srbija ima svoj Kavkaz”, dok ce predsednik vlade bojao da bi ostanak Albanaca u Srbiji mogao biti štetan po red i bezbednost u tim krajevima (str. 13, s pozivom na J. Ristića, Diplom. ist. Srbije II, 241-247).

– P. Nikolić, Širenje Arnauta, 126; ypor. P. Pavlović, Seobe Srba i Arbanasa,

-J. Hadži-Vasiljević, Muslimani“

Gjakovë 08.05.16

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2019 - Gazeta Infopress

Foto Lajm

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren për qëllime komerciale, pa miratimin e grupit medial. Çdo kopjim dhe publikim i paautorizuar paraqet shkelje të të drejtave të autorit dhe të pronës intelektuale dhe si i tillë sanksionohet me dispozitat ligjore në fuqi.

E-Mail: [email protected], Tel: +386 49 102 742, +377 44 587 400